Vrei sa intelegi psihologia banilor? Te intrebi de ce este important sa economisesti fara obiectiv, cum sa iti dobandesti flexibilitatea si sa fii prezent cand apar oportunitati de nerefuzat? Cum putem inlocui birocratia de la locurile de munca, inlocuind-o cu joburi in care sa ne valorificam la maximum creativitatea si spiritul inovativ?
Poate ca a venit timpul sa te convingi ca succesul financiar nu este o stiinta complicata, ci o aptitudine personala, in care felul in care te comporti este mai important decat ceea ce stii. Sa inveti cum sa devii liber financiar chiar daca veniturile tale sunt mai mici.
Va invitam, asadar, sa descoperiti sfaturile utile ale celor mai mari experti financiari internationali, in care se adreseaza oamenilor cu diverse categorii de venituri, oferind solutii aplicabile si adaptabile pentru fiecare situatie in parte.
“Psihologia banilor” de Morgan Housel
Lectii nemuritoare despre avutie, lacomie si fericire
Aceasta carte ofera diverse lectii despre cum sa ajungi la libertatea financiara si cum sa intelegi ce este cu adevarat important pentru tine.
Intelegerea importantei economisirii este cruciala, iar flexibilitatea poate fi un factor determinant pentru gasirea unor oportunitati de cariera si investitii profitabile.
Autorul incurajeaza cititorii sa gaseasca echilibrul intre economii, timp liber, calatorii si timp petrecut cu familia pentru a-si indeplini planurile si a evita regretele. Dorinta de libertate financiara este motivata de cautarea fericirii, iar controlul asupra vietii tale este cheia spre fericire.
Cine este autorul cartii?
Morgan Housel a fost editorialist pentru publicatiile The Motley Fool si The Wall Street Journal, activand actualmente ca partener al firmei de capital de risc The Collaborative Fund care finanteaza startup-uri din domeniul tehnologiei.
A castigat de doua ori premiul „Best in Business Award” din partea Society of American Business Editors and Writers (Societatea Editorilor si Scriitorilor de Afaceri Americani), a primit premiul „Sidney Award” din partea New York Times si a fost de doua ori finalist in competitia Gerald Loeb la categoria „Distinguished Business and Financial Journalism”.
Cartea este deosebit de practica si de utila, pentru ca:
- te va ajuta sa iti schimbi mentalitatea cu privire la fiecare dintre aceste aspecte, sa iei decizii financiare mai bune si sa te bucuri de mai multa prosperitate si de o viata mai bogata din toate punctele de vedere;
- te va ajuta totodata sa intelegi mai bine de ce se inglodeaza oamenii in datorii, de ce nu economisesc, de ce devin din ce in ce mai lacomi pe masura ce se imbogatesc, care sunt adevaratele beneficii pe care ni le pot aduce banii, dar si multe alte lucruri interesante referitoare la modalitatile extrem de diferite in care oameni diferiti se raporteaza la chestiunile referitoare la bani.
- te va face sa constientizezi faptul ca succesul financiar nu depinde atat de mult de nivelul nostru de inteligenta, ci mai degraba de felul in care stim sa ne comportam si sa ne raportam la bani. Asta pentru ca este dovedit faptul ca geniile lipsite de control asupra emotiilor lor pot fi adevarate dezastre financiare, in timp ce, oamenii de rand care nu au niciun fel de educatie financiara pot deveni bogati daca isi insusesc cateva aptitudini comportamentale simple.
In final, autorul subliniaza in aceasta carte ca echilibrul este cheia spre fericire si ca economisirea, gestionarea eficienta a banilor si controlul asupra vietii tale te pot ajuta sa iti atingi obiectivele financiare si personale.
“Umanocratia” de Gary Hamel si Michele Zanini
Creeaza organizatii minunate precum oamenii din cadrul lor
Aceasta carte este o analiza exhaustiva care scoate in evidenta disfunctionalitatile birocratiei si evidentiaza beneficiile unui nou mod de organizare in cadrul organizatiilor care ar face ca munca sa nu mai fie perceputa de angajati ca fiind doar… munca.
Si vorbeste despre un nou mod de a munci, care presupune ca:
- Organizatiile sa fie mai putin monolitice;
- Oamenii sa isi conceapa singuri propriul job si sa aiba curajul sa-si foloseasca judecata in orice situatie;
- Echipele sa isi stabileasca propriile obiective si sa isi defineasca propriile metode;
- Colegii de serviciu sa fie mai degraba o familie decat niste simpli colegi;
- Fiecare dintre noi sa poata contribui la structurarea strategiei si directiei organizatiei pentru care muncim;
- Influenta si salariul sa fie dictate de abilitatile individuale ale fiecaruia si nu de pozitia ocupata.
Cine sunt autorii cartii?
Gary Hamel este profesor invitat de strategie si antreprenoriat la London Business School. Scrie articole pentru Harvard Business Review si a publicat cinci carti la Harvard Business Review Press, inclusiv „Viitorul managementului” (2007), numita de Amazon cea mai buna carte de afaceri a anului. Wall Street Journal l-a clasificat drept cel mai influent ganditor din domeniul afacerilor la nivel mondial, in vreme ce Financial Times l-a numit un „inovator fara egal al managementului”.
Michele Zanini este absolvent al Scolii de Guvernare „John F. Kennedy” din cadrul Universitatii Harvard si al Scolii Postuniversitare Pardee RAND. Inainte de a deveni cofondator al Management Lab, a fost partener asociat la McKinsey & Company si lider in organizare, strategie si practici privind serviciile financiare din cadrul firmei. De asemenea, Zanini a activat cinci ani ca analist de politici la corporatia RAND, unde a desfasurat o cercetare in premiera despre modul in care grupurile teroriste si alte grupuri de insurgenti colecteaza tehnologii ale informatiei pentru a opera ca retele mai rapide. Activitatea lui Zanini a fost prezentata in Harvard Business Review, Financial Times si Wall Street Journal. Locuieste in Boston.
Cei doi autori subliniaza in cartea de fata lipsurile organizatiilor obisnuite, care incurajeaza conformitatea anosta si descurajeaza spiritul antreprenorial, fixeaza oamenii in roluri care ii limiteaza, blocheaza dezvoltarea personala si trateaza fiintele umane ca pe niste simple resurse.
Prin urmare, daca exista ceva mai bun decat birocratia, si daca putem sa muncim intr-un mod mai placut, care sa ne aduca mai multa satisfactie, fara a ne simti neaparat robii unui sistem de multe ori depasit, intrebarea care se pune este: care sunt pasii pe care trebuie sa ii facem pentru a putea beneficia de avantajele unui sistem imbunatatit? Aflati totul in aceasta carte uimitoare!
“Cu un pas inaintea Wall Street” de Peter Lynch si John Rothchild
Cum sa folosesti ceea ce stii deja
pentru a face bani in piata
Este o lectura obligatorie pentru investitorii individuali. De la prima sa aparitie (in anul 1989), cartea a fost retiparita de 30 de ori si s-a vandut in peste un milion de exemplare.
Volumul de fata dezvaluie principiile folosite de investitorul american, administratorul de fonduri mutuale si filantropul Peter Lynch pentru a obtine rezultate bune in cazul Fondului Magellan detinut de Fidelity Investments, principii care, pot fi aplicate si astazi cu succes in investitiile in actiuni. Principiile sale l-au ajutat sa transforme Fondul Magellan, al carui manager a fost intre anii 1977-1990, in cel mai performant fond mutual din lume.
Cine sunt autorii cartii?
Peter Lynch a fost unul dintre cei mai de succes manageri de fonduri mutuale din lume, devenind intre timp o adevarata legenda in domeniul investitiilor. Lynch a fost vicepresedinte al Fidelity Management & Research Company – divizia de consultanta in investitii a Fidelity Investments – si membru al Consiliului de Administratie al fondurilor Fidelity. Peter Lynch este coautorul mai multor bestsellere pe teme financiare, prin intermediul carora transmite mai departe vasta sa experienta in domeniul investitiilor. Beating the Street si Learn to Earn – un ghid pentru incepatori privind elementele de baza ale investitiilor si afacerilor – sunt doar doua dintre acestea.
John Rothchild a fost editorialist financiar pentru revistele Time, Fortune, Worth si The New York Times Book Review. Este autorul cartilor A Fool and His Money: The Odyssey of an Average Investor (1988) si Going for Broke: How Robert Campeau Bankrupted the Retail Industry, Jolted the Junk Bond Market, and Brought the Booming 80s to a Crashing Halt (2000), dar si coautorul cartilor Beating the Street si Learn to Earn.
Citind cartea de fata, investitorii individuali vor avea numeroase beneficii deoarece:
- vor invata cum sa identifice companiile superioare, care se vor bucura intotdeauna de succes; se vor convinge de faptul ca orice om normal, poate alege actiuni la fel de bine ca si expertii de pe Wall Street;
- vor intelege ce desemneaza termenul 15-bagger in jargonul de pe Wall Street; vor constientiza ce este piata de tip bull (ascendenta) si cea de tip bear (descendenta);
- vor afla pe ce tipuri de companii ar trebui sa mizeze in viitor si vor intelege de ce urmatoarea criza economica nu va semana cu niciuna din precedentele doua.
Citeste aceasta carte, foloseste informatiile extrem de practice pe care ti le furnizeaza si bucura-te de un parcurs investitional extraordinar!